Nieuwe btw-verlaging in de horeca, ook voor alcoholische dranken!

De temperaturen blijven misschien nog wat achter, toch kijken we reikhalzend uit naar de dag dat de horeca opnieuw haar terassen mag openen. Het blijft spreken in de voorwaardelijke wijs, maar in principe gaan de cafés en restaurants vanaf 8 mei opnieuw klanten mogen ontvangen. En wat later zou er dan een volledige heropstart voorzien zijn. De federale regering heeft beslist dat een extra duwtje in de rug voor de horeca meer dan welkom zal zijn. Vandaar dat zowel dranken als maaltijden zullen geserveerd kunnen worden met een tarief van 6% btw. Deze maatregel zal enkel gelden voor het 2e en 3e kwartaal van 2021. Op het einde van de zomer, 30 september, zou men terugkeren naar de oorsponkelijke tarieven.

Voor maaltijden moet de horeca normaal 12 procent btw aanrekenen, voor dranken 21 procent. Doordat het btw tarief zakt zal de ondernemer wat meer marge over houden, waardoor de horeca iets sneller zou kunnen herstellen van de zware impact van Covid-19.

Bij de heropstart van de horeca na de eerste lockdown werd een gelijkaardige maatregel doorgevoerd. Toen gold de btw-verlaging echter niet voor de verkoop van alcoholische dranken, wat nu wel het geval is. Dat wordt gedaan omdat blijkt dat cafés en restaurants vooral winst boeken op de verkoop van drank, en de impact van de maatregel dus iets meer uitgesproken zal zijn.

Heeft u vragen? Stel ze gerust aan Thesora.

  +32 (0)2/569 38 38

Maatwerk van A tot Z in de Brusselse rand